MIPIM 2023 | Impact op uw toekomst

MIPIM 2023 | Impact op uw toekomst

“Impact your future” was het overall thema van de 33e MIPIM, die dit jaar plaatsvond van 14 t/m 17 maart in Cannes.  Er waren ruim 23.000 bezoekers op de beurs vanuit 90 verschillende landen, dat zijn 15% meer bezoekers dan in 2022.

Veel NVM Business leden waren weer aanwezig in het dit jaar zonnige Cannes: sowieso alle corporates maar ook veel delegaties van MKB-kantoren. Vanuit het NVM Business bestuur waren Dionne Toenbreker en Henri Boers aanwezig. 

Thema’s

De belangrijkste thema’s dit jaar waren de rentestijging, inflatie, de bankencrisis en sustainability/ESG. In ieder gesprek dat we voerden kwamen deze onderwerpen ruimschoots aan bod. Toch was het sentiment positief want vastgoedmensen zijn creatief en dealen met slecht nieuws over de rente of banken en zien altijd kansen en mogelijkheden.

Een uitzondering hierop vormt de steeds complexere Nederlandse regelgeving; die wordt als een steeds groter nadeel ervaren om nog zaken te doen met een acceptabel rendement. De investeringsbereidheid van de aanwezige beleggers blijft echter groot en ook de financieringsbereidheid van de vastgoedfinanciers blijft overeind.

In tegenstelling tot eerdere crises hebben de banken hun maatregelen genomen ten aanzien van de solvabiliteit en is er internationaal voldoende geld aanwezig. De vraag naar state of the art vastgoed dat voldoet aan de hoogste duurzaamheidseisen blijft onveranderd hoog. Aan kantoren op goede locaties die voldoen aan alle duurzaamheidseisen is nog steeds een tekort. Dat  geldt ook voor logistiek vastgoed. 


1