Daarom koopt u een bedrijfspand in plaats van huren

Daarom koopt u een bedrijfspand in plaats van huren

Beginnende ondernemers starten vaak in een huurpand. Zodra de onderneming meer ‘body’ krijgt, is het tijd voor de volgende stap, het kopen van een bedrijfspand. Wat zijn de voordelen van het kopen en met welke nadelen moet u rekening mee houden?

Het succes van uw onderneming is van veel factoren afhankelijk. Een goede huisvesting op een toplocatie kan een belangrijk voordeel zijn. De locatie moet perfect toegankelijk zijn voor uw klanten, maar voor een eigen bedrijfspand is de locatie ook nog om een tweede reden belangrijk. Een bedrijfspand op de juiste plek zorgt voor een sterker stijgende waarde. Een gewild pand zal sneller in waarde stijgen dan een pand op een B-locatie.

Wat zijn de voordelen van het kopen van een bedrijfspand?

Door het kopen van een bedrijfspand bouwt u een zakelijk vermogen op. Door aflossingen op de hypotheek en door waardestijgingen profiteert u van een vermogensopbouw. Dit terwijl u met een huurpand geen vermogen opbouwt en ook nog te maken krijgt met periodieke verhogingen van de huur. Het financieren van een bedrijfspand is goedkoop door de zeer lage hypotheekrentes. Met een eigen bedrijfspand zit u ook niet vast aan de restricties die verhuurders vaak aan huurders opleggen. U bepaalt met een eigen bedrijfspand zelf hoe u het pand inricht en aankleedt. De maandlasten kunnen ook nog eens veel lager zijn met een kooppand.

Een eigen bedrijfspand heeft ook nadelen

De voordelen overtreffen de nadelen, maar ook de nadelen moet u natuurlijk over nadenken. Het kopen neemt ook een risico met zich mee. De prijzen voor vastgoed zijn al jaren sterk aan het stijgen, maar er kunnen ook periodes met dalingen komen. Over een langere termijn gerekend stijgt de waarde van vastgoed over het algemeen, maar tijdelijke dipjes ontstaan altijd. De waarde kan niet alleen maar blijven stijgen. Voor het kopen maakt u financieringskosten. Dat is ook een nadeel in vergelijking met het huren. En met een eigen pand bent u meer aan de locatie verbonden. Een huurpand kunt u weer uit vertrekken als de huurtermijn afgelopen is.

Kiezen voor een hypotheek met een lange periode zekerheid

Nu is het ideale moment voor ondernemers om een huurpand in te ruilen voor een eigen bedrijfspand. U kunt de hypotheekrente namelijk voor bijvoorbeeld 10 of 20 jaar vastzetten tegen een lage hypotheekrente. U kunt dus nog een lange periode profiteren van de lage hypotheekrente van dit moment. Zo houdt u de maandlasten stabiel en laag. Dat gaat u met een gehuurd bedrijfspand niet lukken.

Er zijn meer mogelijkheden met een bedrijfspand

Met een bedrijfspand heeft u ook nog een ‘escape route’. Door het nijpend tekort aan woonruimte, kunt u het bedrijfspand ook nog ombouwen naar bijvoorbeeld appartementen. Of u maakt er een combipand van, dus deels voor het ondernemen en een ander deel om te verhuren als woonruimte. Zo bent u wendbaar met uw investering. Ook voor het verbouwen kunt u financieren met een hypotheek.

Wilt u alles weten over het financieren van een bedrijfspand? Onze adviseurs kunnen u een passend advies neerleggen. Via onze website kunt u een afspraak aanvragen. 

Contact opnemen


Financieel adviseur
1