Niet alle banken staan open voor projectfinanciering

Niet alle banken staan open voor projectfinanciering

Het financieren van beleggingsvastgoed is fundamenteel iets anders dan het financieren van een woonhuis. Een projectfinanciering is nog weer complexer en niet voor alle banken weggelegd. Wij werken samen met banken die een extra stap willen en durven zetten.

Projectfinanciering is geen eenheidsworst. Geen enkel project is namelijk onderling vergelijkbaar. Het is maatwerk waar inhoudelijke kennis voor nodig is, maar dat zegt nog niet alles. Bij de grote Nederlandse banken is kennis niet het probleem, maar toch is een projectfinanciering bij de grote banken niet altijd eenvoudig. Daarom werken wij samen met banken die zich ook echt richten op de complexere financieringen.

De bank moet uw business goed begrijpen

Een bedrijfspand omzetten naar een appartementencomplex met verschillende woonruimtes is een businessmodel op zich, en de financiering gaat over meerdere schijven. Maar de financiering moet wel komen van één bank, anders wordt het financieren van het geheel te ingewikkeld en onuitvoerbaar. Wij zijn als adviseurs gespecialiseerd in afwijkende financieringen. Voor een projectfinanciering gaat u niet naar een willekeurige adviseur, maar naar de specialist. Zo gaat het ook met het financieren van het project. Bij de bank is diepgaande kennis nodig en ze moeten het vinden passen binnen de eigen organisatie.

Van projectfinanciering is het risico voor banken lastiger in te schatten

Voor het aankopen van een beleggingspand op een toplocatie willen de meeste banken wel een financiering verstrekken. Als het ingewikkeld wordt, verwijzen de grote Nederlandse banken door naar hun gespecialiseerde bedrijven. ING verwijst bijvoorbeeld door naar ING Real Estate. Voor projectfinanciering is het nog maar de vraag of het financieren gaat lukken bij banken die zich richten op commercieel vastgoed. Daarom werken wij voor projectfinancieringen samen met meerdere gespecialiseerde banken die weten hoe ze financieringen op maat moeten verstrekken en die de risico’s en kansen begrijpen.

Met een goed doortimmerd plan lukt projectfinanciering

Projectfinanciering is een niche waar de meeste banken niet goed thuis in zijn. Het rond krijgen van een projectfinanciering vraagt ook om een grondige aanpak, waar wij in gespecialiseerd zijn. Wij kunnen mogelijk maken wat in eerste instantie onmogelijk lijkt, maar een sluitend dossier is hierbij bepalend. Als u dus alle informatie voor handen hebt, kunnen wij gericht op zoek naar de bank waar mogelijkheden liggen. Dus alle onderdelen in de planning moeten goed doordacht en financieel onderbouwd zijn. Met een compleet dossier kunnen wij de zoektocht starten.

Welke banken werken wij onder andere mee samen?

Wij zullen drie banken die gespecialiseerd zijn in projectfinancieringen kort aan u voorstellen. Met deze banken werken wij nauw samen om projecten gefinancierd te krijgen:

  • DCMF – Bij deze bank kunt u terecht voor maatwerk oplossingen. Binnen een paar dagen na de aanvraag geven ze terugkoppeling over een aangevraagde financiering. DCMF is sterk in vastgoedprojecten waar andere banken zich niet aan willen wagen. Ook met de huidige coronacrisis zoeken ze naar oplossingen in plaats van aanvragen direct afwijzen.
  • RNHB – De bank bestaat al sinds 1890 en richt zich op de beginnende en de professionele belegger. Ook voor investeringen boven de €2,5 miljoen hebben ze oplossingen. Het is een flexibele geldverstrekker die ook panden financiert die net even anders zijn. Uitermate geschikt voor projectfinanciering dus.
  • NIBC – NIBC Vastgoed Hypotheek is een onderdeel van de NIBC Bank. Ze verstrekken hypothecaire leningen tot maximaal €10 miljoen. Ook zij bieden financiële oplossingen voor uw projectfinanciering.

Wij helpen u graag met het meedenken en natuurlijk met de financiering van de aankoop van het vastgoed en met het realiseren van het einddoel. Wilt u meer weten over wat wij voor u kunnen doen? Maak dan vrijblijvend een afspraak om de opties door te spreken.

Contact opnemen


Financieel adviseur
1